Pár gondolat az esküvői fotózásról…

Mielőtt választanál egy fotóst, érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen stílusú fotókat szeretnél.

A „Hagyományos” stílus A „Fotozsurnalisztikus” stílus Az „Illusztratív” stílus

A „hagyományos” formális fotózás sokszor stúdióban kezdődik, profi felállítással, hogy a fény tökéletes legyen. A hagyományos fotós nem a spontán pillanatokat lesi, hanem szép, falra akasztós, beállított képeket készít, gyakran megkérvén alanyait, hogy így vagy úgy álljanak hogy a fénykép „harmonikus” legyen.

A „fotozsurnalisztikus” esküvői fotós csak a pillanatokat lesi, nem készít beállított fotókat stúdióban, nem a kreativitásra, hanem az érzelmek pillanatnyi megnyilvánulásának megörökítésére törekszik. Kerüli a „beállított” fotókat.

A „művészi” vagy „illusztratív” esküvői fotós a technikai tudását és kreativitását alkalmazván nem-hagyományos kompozíciókkal, erős színekkel, dramatikus megvilágítással és más különleges elemekkel próbál emlékezetes képeket készíteni. Ő sem használ stúdiót, viszont ő is gyakran megkéri alanyait, hogy ezt vagy azt csináljanak.

A munkáról…

Minden profi esküvői fényképész átdolgozza a képeket, mielőtt átadná őket. Ez a munka zöme, egy esküvő után 20-30 órát vesz igénybe a képek retusálása. Ezért a fényképeket az esküvő után 1-2 héttel szoktam átadni. A legjobbakat prioritással, még az esküvő utáni héten megpróbálom befejezni és elküldeni. Nem ajánlom, hogy olyan fényképészt alkalmazzatok, aki „a helyszínen” átadja a képeket CD-n, mert ennyi erővel bármely ismerőst, akinek van egy jó gépe, fel lehet kérni.

Egy esküvőről 400-800 jó képet készítek, más fotóstól is ezt lehet várni. Van, aki 1000-2000 képet ígér, de szerintem érdemes a minőségre és nem a mennyisére menni. A képeket DVD-n szoktam átadni, továbbá a Facebook oldalamon teszem közzé.

Albumot igény szerint tudok készíteni (amelynek költsége az igényektől függ de 10-25e Ft között mozog) illetve nagyítást is tudok végezni (én a fotosarok.hu-t használom, a nagyítás ára az ott megadottakkal egyezik meg plusz egy kis felár a szolgáltatásért).

Akiket ajánlok (rajtam kívül)…

Egyszer felmértem a magyar esküfői fotósok körét, és a következők szerintem nagyon profi, egyedi képeket készítenek:

Nelli Baráth

Varga Csaba

Ferenc Ludányi (ismerősöm, nem kifejezetten esküvői fotós, de vállal esküvőket is)

Érdekel? Keress fel!

Amennyiben ajánlatot szeretnél kérni esküvőre vagy egyéb munkára, kérlek keress fel telefonon, vagy lépj kapcsolatba velem emailen vagy a facebookon keresztül. Az elérhetőségemet a "Liesz...mi?" oldalon találhatod.

Videózás…

Videót nem vállalok, egyszer együtt dolgoztam Ronix Áronnal, tudom ajánlani videózásra (vállalnak fotózást is, viszont arra őket nem ajánlom): http://www.ronixstudio.hu

Vőfély…

Egy vőfély sok terhet tud levenni az ifjú pár válláról az esküvő napján, eseménydúsabbá, gördülékenyebbé teszi a napot. Persze nem szükséges, a leghangulatosabb esküvőkön, amiken dolgoztam, nem volt vőfély. Minden esetre Kovács Krisztián „Kiki”-vel dolgoztam, tudom ajánlani, fiatal, nagyon lelkes, és humoros: http://kovacs_krisztian.lakodalomba.hu

Letölthető anyagok

Csoportképek listája